Jarmo Haapaniemi

Synnyin 59 vuotta sitten Oulun Höyhtyällä. Synnyinkotini on edelleen pysytyssä ja asuinkelpoinen. Ei ole sisäilmaongelma ainakaan sitä kaatanut. Elämäni ensimmäiset 5 vuotta tuli vietettyä lapsuutta Oulussa, jonka jälkeen muutimme naapuripitäjään Kempeleeseen. Täällä on tullut vietettyä lapsuus, nuoruus ja työikä. Hyvin olen Kempeleessä viihtynyt.

Varhaiskasvattajien virkaa hoitivat vanhemmat ja välillä naapurin tädit. Eipä tainnut olla päiväkotia näillä kulmilla. Sujuvasti siirryttiin kansakouluun. Sitä ei kauaa kestänyt, kun Kempeleeseenkin rynnisti peruskoulu. Aloitettiin ensin kokeilulla ja päädyttiin pysyvään ratkaisuun. Olinko siis koekaniini? Opintieni oli aika normaali perusjuttu: ala-aste, yläaste, lukio ja jatko-opinnot Valtion Pelastuskoulussa. Pelastuskoulusta sain itselleni ammatin, jossa työskentelen yhä edelleen. Työnkuva on kuitenkin vaihdellut mukavasti. Palomiehenä Oulun lentoasemalla, Kempeleessä ja Oulussa, johon pääsin vuonna 1986. Alipäällystötutkinnon myötä ensin paloesimiehenä ja hälytysmestarina. Nyt sitten reilut 20 vuotta olen työskennellyt asemamestarina. Asemamestari toimii pelastusyksikön esimiehenä. Ryskähommissa, kuten tavataan sanoa.

Perhe on minulle tärkeä. Meitä on lisäkseni vaimo, kolme tytärtä, kaksi lastenlasta, vävypojat ja isovanhemmat. Eläinkunnan edustajina meillä on kaksi kissaa ja ”kimppa-hevonen”. Aikaa vietetään paljon koko porukalla yhdessä. Kylässä käydään puolin ja toisin. Onneksi kaikki asuvat ihan lähellä. Yhteisinä harrastuksina ovat mökkeily, matkailu, ulkoilu ja hevostouhut. Uusimpana minulla on mukaan tullut myös kuntosali. Vaimon kanssa oikein mukava yhteinen puuha. Hän se minut siihen houkutteli, eikä mennyt kuin 20 vuotta. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Urheilu on aina ollut osa minua. Kaukalopalloa tuli pelattua yli 30 vuotta. Tätä nykyä toimin Kempeleen Pyrintö ry:n puheenjohtajana.

Matkani poliittisena vaikuttajana

Politiikka alkoi kiinnostaa jo varhain. Ollessani 25-vuotias, työkaverini houkutteli minut kuntavaaleihin ehdokkaaksi. Lupauduin mukaan sitoutumattona. Sitoutuminen puolueeseen tuntui silloin jotenkin ennen aikaiselta. Kannatusta tuli ihan mukavasti. Pääsin varavaltuutetuksi ja sitä kautta liikuntalautakunnan jäseneksi. Elettiin vuotta 1989. Seuraavissa vaaleissa meninkin jo sitten läpi ja otin vaalikaudella SDP:n jäsenkirjan. Päättäjän tie on ollut pitkä, mutta kuitenkin antoisa. Alkuun Kempeleen kunnan asioihin keskittyen, mutta myöhemmin mukaan on tullut maakunnalliset toimet ja nyt viimeisimpänä hyvinvointialueen tehtävät. Kehittäjänä on saanut olla mukana. Keskeisimpinä Kempeleen kunnan valiokuntamalli, kuntaverkkouudistus ja soteuudistus. Jälki on jäänyt lukuisiin asioihin.

Olen saanut toimia Kempeleessä hyvin merkittävissä luottamustehtävissä. Tärkeimpänä kunnanvaltuuston puheenjohtajuus 20 vuoden aikajänteellä eri mittaisissa osissa. Samalla tehtäviin on kuulunut hallituksen varapuheenjohtajuus ja jäsenyys, valiokuntien puheenjohtajuuksia ja muuta hyvinkin tärkeää. Hallituksen pöydän ääressä olen siis saanut viettää aikaa jo yli 20 vuotta.
Maakuntavaltuutettuna olen edustanut Kempeleen kuntaa muutaman vaalikauden ajan. Nyt kuluvan vaalikauden alusta olen toiminut sen varapuheenjohtajana ja näin ollen osallistunut myös maakuntahallituksen työskentelyyn sekä Pohjois- ja Itä-Suomen neuvottelukuntaan yhtenä maakuntamme edustajista. Työ Pohjois-Pohjanmaan liiton hallinnossa luottamushenkilönä on ollut erittäin antoisaa ja mielenkiintoista.

Soteuudistus toteutui ja hyvinvointialueet aloittivat toimintansa 1.1.2023. Yskien ja ontuen on lähdetty liikkeelle. Monenlaista ongelmaa on eteen tullut. Sain vaaleissa kannatusta ja pääsin aluevaltuustoon. Toimin lisäksi turvallisuuslautakunnan varapuheenjohtajana. Moni asia on vielä vaiheessa, mutta töitä tehdään ja parempaan tietysti pyritään. Aika näyttää!

Poliitikkona perehdyn asioihin huolella ja vien näkemystäni perustellen eteenpäin. Monessa olen mukana ollut ja siitä kiitoksena Tasavallan Presidentti soi minulle vuonna 2019 kunnallisneuvoksen arvonimen.


Politiikka ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen on siis jo pitkään ollut osa elämääni. Tällä hetkellä olevat luottamustoimeni ovat:

  • aluevaltuuston jäsen
    – turvallisuuslautakunnan varapj.
  • maakuntavaltuuston 2. varapj.
  • Kempeleen kunnanvaltuuston varapj. (puheenjohtaja 1.7.2023 – 31.5.2025)
    – yhteisöllisyysvaliokunnan pj.
  • Kempeleen Vesiyhtiön hallituksen jäsen.